Stressi on hyvä renki, mutta huono isäntä.
Työ voi olla haastavaa, usein myös vaativaa. Näin ollen se kuluttaa meitä ja nopeasti ollaan tilanteessa, että akku on tyhjä eikä laturia ole missään. Kynttilä palaa ns. molemmista päistä. Olisiko hyvä jos jaksaisit, edes vähän paremmin, edes joskus?
Ratkaisukeskeinen työskentelytapa antaa meille uusia näkökulmia ja mahdollisuuden kohdata nämä haasteet paremmin. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa työssä jaksamiseen alkaa selkeän tavoitteen asettamisella. Aseta realistinen ja saavutettava tavoite sekä priorisoi se. Yksi asia ja tavoite kerrallaan. Tämä auttaa hahmottamaan työn kokonaiskuvan ja keskittymään olennaiseen.
Sen sijaan, että keskitytään puutteisiin ja haasteisiin, ratkaisukeskeisyys kannustaa tunnistamaan omat vahvuudet. Mieti, missä olet hyvä ja kuinka voit hyödyntää näitä vahvuuksia työssäsi. Mieti, koska viimeksi onnistuit ja mitä vahvuuksia ja voimavaroja silloin käytit? Nämä, jo olemassa olevat taidot ja aikaisemmat onnistumiset, voivat auttaa sinua selviytymään vaikeista tilanteista tälläkin kertaa.
Esimerkki: Matti oli nuorena miehenä tosi kova tekemään töitä. Kelloa ei katsottu. Työ kulki, rauta liikkui kuntosalilla ja elämä hymyili kilpaa Matin kanssa. Nyt, 15 vuotta myöhemmin tuntuu, että työtä on liikaa, vuorokausirytmi on sekaisin. Matti ei hymyile ja kuntosali on vaihtunut pullaan ja pikaruokaan.
Onko mahdollista, että jos Matille tuotaisiin elämään sopivalla tavalla takaisin liikuntaa, se auttaisi myös työelämässä? Liikunta saattaisi jo itsessään korjata vuorokausirytmiä parempaan suuntaan, joka taas saattaisi auttaa jaksamiseen työpaikalla. Olisiko myös hyödyllistä miettiä, miten Mattia hymyilyttäisi jälleen? Jos iloa on aikaisemmin saatu liikunnasta, voisiko se toimia vielä uudelleen?
Korjausliikkeiden ei todellakaan tarvitse olla suuria. Jo pienellä hienosäädölläkin voi olla positiivista merkitystä työssä jaksamiseen. Tietenkin on myös tärkeää seurata ja tarkistaa työn sisältöä, tiimiä ja ympäristöä, jotka saattavat vaikuttaa kokemukseen työssä. Eihän työssä jaksamisen haasteet aina välttämättä pelkistä kotioloista johdu. Syyt voivat löytyä työpaikan sisältä. Esimerkiksi työn luoma paine, kiire ja odotukset voivat käydä liian suuriksi. Mutta, näissäkin tilanteissa kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla, jos muutokset ovat tarpeen. Ei kaikkia asioita yhdellä kertaa vaan yksi muutos kerrallaan.
Stressin voi selättää tai sitä voi hyödyntää. Ratkaisukeskeisessä työtavassa puhutaan “ratkaisupuheesta”. Sen sijaan, että keskitytään ongelmaan, mieti, mitä voit tehdä parantaaksesi tilannetta. Kysy itseltäsi: Mitkä kaikki asiat ovat vaikeasta tilanteesta huolimatta hyvin ja toimivat? Esimerkki: Matti käy edelleen työssä ja maksaa laskut, hän on sitkeä ja ahkera. Matti näkee työn hyödyt itselle ja läheisilleen. Joskus stressi jopa auttaa pääsemään tavoitteisiin.
Toimimme paineen alla parhaiten, kun se ei ole jatkuvaa. Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Muista pyytää apua. Mieti jo etukäteen, kuka sinua voisi auttaa tai kannustaa? Työkaveri, kaveri, puoliso? Yksi puu ei pala, kaksi puuta palaa.
Muista tehdä haastavassa tilanteessa kaikesta huolimatta itsellesi tärkeitä asioita. Mitkä asiat lataavat akkua nyt, tai ovat joskus aikaisemmin toimineet akkulaturina? Voiko näitä asioita taas alkaa tekemään? Mitä se vaatisi, että aloittaisit?
Kun siirryt ongelmista ratkaisuihin ja keskityt voimavaroihin, työssä jaksaminen voi muuttua positiiviseksi kokemukseksi, joka edistää henkilökohtaista ja ammatillista kasvua.
Huomaa edistys, palkitse itseäsi ja poimi hyvät ja toimivat työtavat talteen seuraavaa kertaa silmällä pitäen.
Muista miksi aloitit,
Akseli
Ratkaisukeskeinen työnohjaus TÄSTÄ
PÄÄvalmentaja- podcast TÄSTÄ
Kommentare